CATATAN DARI FB PAGE
PENTERNAKAN BURUNG PUYUH
Penternakan burung puyuh di Malaysia masih berada di tahap kecil-kecilan kerana ramai yang menganggap penternakan ini susah untuk mencapai ke tahap komersil. Kebanyakan penternak burung puyuh masih lagi mengamalkan cara penternakan yang tradisional dan tidak melakukannya secara meluas. Pembekalan anak burung puyuh dilihat adalah sangat terhad. Baka anak burung puyuh diperoleh sama ada dari ladang sendiri atau dibeli dari penternak lain yang mempunyai penternakan baka burung puyuh.
Kebanyakan penternak burung puyuh tempatan menggunakan satu jenis puyuh untuk pengeluaran telur dan daging. Penternak baka induk burung puyuh pula menggunakan sistem pembiakan kaedah pusingan di mana anak menggantikan induk. Apabila stok induk telah tua dan perlu diganti, maka penternak ini akan mengambil telur-telur dari stok ini untuk ditetaskan dan kemudian dijadikan stok induk. Cara penternakan ini telah berjalan dengan begitu lama dan didapati hasil pengeluaran dan prestasi burung puyuh semakin merosot atau tiada perubahan.
Langkah/proses penternakan
1. Penternakan puyuh tidak memakan masa yang lama, hanya dari 1 minggu ke 6 minggu sahaja. Selepas enam minggu kita telah mendapat hasil/pulangannya.
2.Kos / Modal Diperlukan untuk:- Kos tetap iaitu Reban/bangsal, peralatan makanan & minuman, alat pemanas, kebersihan dan lain-lain. Kos berulang: – iaitu air, makanan, gas/elektrik, ubatan dan sampingan lain (jika diperlukan) Tidak memerlukan modal yang tinggi.
3. Bangsal/Reban mestilah mempunyai ciri-ciri berikut:- Peredaran udara yang sempurna, saiz yang bersesuaian dengan jumlah yang hendak dipelihara. 1 ekor=20” persegi. Kedudukan reban sebolehnya terletak di tempat yang sunyi (tiada ganguan), terlindung dari matahari terik (arah Timur-Barat), cuaca buruk dan musuh.
4. Puyuh diberi makanan dari jenis ‘Quail Starter mash’ atau Makanan Permulaan Puyuh.
5. Pengurusan sistem pemeliharaan di atas lantai sampah sarap sekali gus masuk sekali gus keluar adalah disyorkan. Dengan sistem ini satu peringkat umur puyuh berada didalam satu bangsal. Dengan sistem ini pengurusan adalah lebih sempurna dengan kawalan penyakit yang baik. Sistem pemeliharaan menggunakan kotak kayu khas, biasanya digunakan oleh penternak tempatan. Anak puyuh diinduk didalam kotak perindukan dan kemudiannya dipindahkan ke kotak pembesaran yang biasanya bertingkat.
KEKUATAN PENTERNAKAN BURUNG PUYUH :
* Burung puyuh merupakan sumber makanan yang berkhasiat tinggi.
* Mampu memberi cita rasa baru kepada pelanggan.
* Burung puyuh mempunyai ciri yang lebih kurang serupa penggunaannya dengan daging ayam.
* Penternakan burung puyuh mampu memberi pulangan modal yang segera.
* Pemeliharaan burung puyuh hanya memerlukan masa yang singkat.
* Penternakan ini tidak memerlukan kawasan yang besar.
* Terdapat sumber bekalan anak burung puyuh yang berkualiti tinggi di pasaran.
* Galakan dan bantuan daripada kerajaan.
* Permintaan yang tinggi.
KELEMAHAN PENTERNAKAN BURUNG PUYUHh :
* Bekalan anak burung puyuh yang terhad.
* Bekalan daging proses kadangkala tidak mencukupi.
* Strategi promosi yang kurang meluas.
* Sistem pengedaran yang tidak teratur.
* Sistem pemasaran yang terhad.
* Cara penjualan yang menggunakan gred yang berlainan.
* Penternakan secara kecilan-kecilan dan menggunakan kaedah tradisonal.
* Sistem pengurusan yang kurang efisyen.
STRATEGI PEMASARAN BURUNG PUYUH
Terdapat empat faktor penting yang perlu dilakukan oleh penternak di dalam urusan penternakan burung puyuh.
1 ) TEMPAT/LOKASI
* Cari lokasi yang berdekatan dengan kawasan untuk dipasarkan. Contoh: dekat dengan pasar besar atau pasar pagi.
* Lokasi yang dipilih perlulah mempunyai kemudahan air dan elektrik di samping mudah untuk dicari.
* Luas dan mempunyai kemudahan mesin untuk memproses burung puyuh dan peti sejuk beku untuk menyimpan daging puyuh yang telah diproses.
2) PRODUK
Burung puyuh boleh dijual sama ada ketika masih hidup ataupun sudah diproses. Menariknya lagi, telur burung puyuh mendapat permintaan yang amat tinggi daripada pelanggan.
3) HARGA
* Harga yang dijual berbeza mengikut kawasan, pasar, restoran, hotel dan lain-lain. Kos penghantaran juga perlu diambil kira jika melebihi kilometer yang telah ditetapkan.
* Rangkaian pasaran biasanya ialah penternak, pemborong, peruncit dan pengguna. Setiap proses ini akan mempengaruhi harga jualan. Untuk mendapatkan harga yang tinggi, penternak perlu mengurangkan rangkaian ini.
* Harga telur puyuh di pasaran juga amat tinggi kini. Contoh:- 50 biji telur puyuh berharga sekitar RM6.80.
* Manakala pengeluaran daging pula adalah sampingan daripada penternakan telur puyuh ini. Harga bagi daging puyuh sekitar RM2.40 sehingga ke RM4.50 seekor.
4) PROMOSI
* Promosi boleh dilakukan melalui pelbagai cara sama ada melalui media cetak, elektronik mahupun sosial. Promosi ini dilakukan bertujuan untuk memberitahu pelanggan barangan yang hendak dijual.
* Untuk menggalakkan perkembangan industri ternakan puyuh, promosi perlu dijalankan untuk mendedahkan pengguna kepada khasiat dan keenakan daging puyuh.
* Bantuan dan sokongan
* Jabatan Perkhidmatan Haiwan juga turut mengeluarkan puyuh yang berkualiti dengan jenama PUYUH IKTA yang sedang dipergiatkan pengeluarannya oleh pengusaha puyuh baka pedaging.
* PUYUH IKTA yang dikeluarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Haiwan dari Institut Kemajuan Ternakan Ayam merupakan puyuh jenis pedaging (jenis Coturnix Japonica).
* Puyuh yang dikeluarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Haiwan menjalani pembiakan yang terkawal bagi menjamin peningkatan prestasi.
* Pengambilan daging puyuh masih berada di tahap yang rendah kerana pendedahan masyarakat ke atas daging puyuh masih terhad. Langkah-langkah memperkenalkan komoditi ini kepada orang ramai sedang giat dijalankan dan dijangka pengambilan ke atas daging puyuh ini akan meningkat setiap tahun.
Semoga bermanfaat.
#MorfazEnterprise
#Puyuh
#Penternakan
#PertanianAdalahPerniagaan
Sumber : Usahawan.com
No comments:
Post a Comment